27 feb 2011

Torna l'hivern!

En les darreres 24 hores el canvi de temps ha estat radical, tot passant de valors tèrmics primaverencs, a valors més propis per a l'època de l'any en la qual estem. De fet, ens està creuant un sistema frontal que és el responsable de les nevades que s'estant produint al vessant nord del Pirineu occidental. A més a més, cal destacar la baixada de temperatures que estem tenint i, sobretot, la quina tindrem durant bona part de la setmana que ve.
Així doncs, cal esperar una setmana freda, amb normalització dels termòmetres, però de moment força seca. L'única esperança és que la predicció a mig termini no està gaire ben definida, de manera que encara podrem tenir alguna que altra sorpresa. Si menys no, trencarem aquesta monotonia meteorològica que teniem dies enrera.

Temperatures a 850hPa.


Geopotencial a 500hPa (96h vista)

7 feb 2011

Primeres imatges completes del Sol.

La NASA presenta per primera vegada imatges completes del Sol

La NASA ha presentat per primera vegada imatges de la superfície solar i la seva atmosfera. Les captures ajudaran, entre altres coses, a millorar les prediccions meteorològiques. Aquest treball és el resultat de les observacions efectuades per les dues sondes solars de l'Observatori de Relacions Terrestres (STEREO), que la NASA va enviar a l'espai el 2006. Les sondes van ser enviades a punts diametralment oposats al Sol amb 180 graus de separació per estudiar com afecta el flux d'energia i la matèria solar a la Terra.
Les sondes han proporcionat una nova visió del sistema solar i ja el 2007 van oferir les primeres fotografies tridimensionals del Sol.
El 2009, les naus van revelar la doble estructura en tres dimensions de les ejeccions de massa coronal, unes violentes erupcions de la matèria del Sol també conegudes com a "tempestes solars". Aquestes ejeccions poden interrompre les comunicacions, i afectar els satèl·lits i les xarxes d'energia a la Terra.
"Les noves imatges ajudaran a millorar la planificació de futures missions de naus espacials robòtiques o amb tripulació cap al sistema solar", ha indicat la NASA en un comunicat.
STEREO és la tercera missió del programa solar de la NASA que dirigeix el Directori de la Missió de Ciències de l'agència espacial.
Aquesta és una missió conjunta en què també participen altres països com el Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, els Països Baixos i Suïssa, països que han aportat alguns dels instruments i equips de les sondes.
  • Enllaç:http://www.3cat24.cat/noticia/1054526/ciencia/La-NASA-presenta-per-primera-vegada-imatges-completes-del-Sol
Captura d'una part de les imatges
completes del Sol.

5 feb 2011

Dies de tranquil·litat i bonança.

Des de fa alguns dies, les altes pressions tornen a fer acte de presència a casa nostra. Això és sinònim de temps estable, amb temperatures temperades durant el dia, i fresques durant la nit.
Aquesta mateixa tònica de suavitat meteorològica sembla que es vol pronlogar, pel cap baix, una setmana més.
I més enllà, sembla que podriem tenir canvis. De totes maneres, el pronòstic queda molt llunyà i les actualitzacions dels diferents models de predicció numèrics, no s'avenen gaire entre sí.
Haurem d'estar atents a les pròximes actualitzacions, ja que pel que fa a la predicció a curt termini, no ens aportarà gaire entreteniment meteorològic....



I pel que fa a les precipitacions, a hores d'ara, sembla ser que haurem d'esperar fins a la segona quinzena de febrer, perquè aquesta primera meitat de mes està sent i serà ben seca. Així doncs, s'allarga aquesta ratxa de dèficit pluviomètric amb la qual acomiedavem el 2010 i començavem el 2011.

2 feb 2011

....tant si plora com si riu l'hivern és viu!

El dia 2 de febrer es commemora la purificació de la Verge Maria, quaranta dies després del naixement de Jesús. D'aquí ve l'origen de la Candelera, ja que rep el nom de la benedicció de les espelmes que hi havia el costum de fer, anteriorment.
La Candelera a part de ser una festivitat religiosa, també té una forta vinculació amb la meteorologia, ja que hi ha nombrosos refranys i variants d'aquests, que associen el temps que fa el dia 2 de febrer amb la predicció meteorològica a llarg termini. Per tant, refranys com ara ; Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu l'hivern és viu, defineixen perfectament la importància meteorològica atribuïda a aquesta diada.
A part de l'anterior refrany, que destaca per excel·lència, n'hi ha d'altres que, en certa manera, deriven d'aquest;
- Candelera clara fred hi ha encara; Candelera espessa, guarda't sa cabeça.
- Si la Candelera riu, ni hivern ni estiu,
- Si per la Candelera el vent no apaga la llumenera, bon any espera.
- La Mare de Déu encandelada, gran nevada, gran gelada o gran ventada.
- S'escandelera vindrà; si no l'ha feta, la farà; vuit avant, vuit arrera, farà s'escandelera.

Avui la Candelera ha rigut, per tant, segons el refranyer, l'hivern encara és viu.
Sigui com sigui, el que està clar és que encara ens queda mig hivern més. Així que tant si plora com si deixa de plorar la meitat de l'hivern encara ha de passar.